Британската модна марка Timbuktu беше обвинена в културна апроприация (б.р. концепция,

...
Британската модна марка Timbuktu беше обвинена в културна апроприация (б.р. концепция,
Коментари Харесай

Моден бранд обвинен в оскърбяване на цял народ

Британската фешън марка Timbuktu беше упрекната в културна апроприация (б.р. идея, съгласно която заемането или потреблението на детайли от една просвета от членове на друга е отрицателно явление) заради регистрацията на комерсиална марка с името на западноафриканския народ Yoruba, оповестява CNN.

Според Службата за интелектуална благосъстоятелност на Обединеното кралство, основаният в Англия бранд е записал комерсиалната марка с думата Yoruba през 2015 година Преди дни притежателят на африканския културен център CultureTree Гбемисола Исими обаче подал заявление за регистрация на комерсиална марка с името Yoruba Stars, само че получил отвод заради сходството на името с марката Timbuktu.

Предприемачът упрекна британската марка облекла в оскърбяване на неговия народ. „ Това е върхът на културна апроприация. Как можете да заявите благосъстоятелност върху това име, което по право принадлежи на хора от различен континент?! Никой не смее да направи това. Разбрах, че името на моя народ е завзето от двама бели британци от северната част на Англия. Ще се боря до последно и ще реализира правдивост! ", съобщи той.

Потребители на обществените мрежи поддържаха Ишими в Twitter.

„ Не съм срещу многообразието и приобщаването, само че за какво да използваме имена на етнически групи? Скъпи Timbuktu, бъдете по този начин положителни да се откажете от това име! ",

" За мен това е надменност! Това е обидно. Yoruba не е за бели! ",

„ Само простаци биха могли да създадат това. “,

„ Ще ги осъждам “,

„ Имате ли визия какъв брой извънредно изглеждате след всичко това? Осквернихте цялостен народ. ”, гласят част от мненията.

Британската компания към момента не е излязла с формален коментар
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР